Geschiedenis

 

 

Het ontstaan van deze werkgroep is ruim 25 jaar geleden. In 1991 werd de BAC gevraagd om voor het Folklore Festival Zeeland uit Sas van Gent op een avond enkele folklore groepen te laten optreden in Sluiskil. Omdat we de tijd en mogelijkheden hadden werd daar al snel mee ingestemd. Zo werden er o.a. groepen uit Noorwegen, Ierland, Amerika, Komi republiek, Duitsland, Italië en Spanje ontvangen.

Toen in 1995 een Indonesische Folkloregroep zou komen werden Diederick en Gert gevraagd om daar groepsbegeleider van te zijn en zo nog meer betrokken met het Folklore. Het werd een geweldige tijd en de contacten tussen Kabumi en de BAC werden snel erg goed waardoor de BAC in de jaren daarna verantwoordelijk werd voor hun Europese tournee. Zo kwamen er contacten met andere internationale festivals en de BAC regelde optredens in o.a. Polen, Rusland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en natuurlijk Nederland. Als de groep eens wat dagen geen optreden op festivals had kwamen ze naar Sluiskil, waar ze dan in gastgezinnen verbleven en ook een optreden verzorgde in Sluiskil, dit alles i.s.m. de BAC.

Het resultaat was een bezoek van de BAC (met 30 personen) aan Kabumi in Bandung, Indonesië. Wij hebben er zelfs opgetreden, de ene keer op de hoek van de straat, de andere keer in Villa Isola.

Voor velen een reis om nooit te vergeten.

Ieder jaar werd het moeilijker voor Kabumi om het financieel rond te krijgen en uiteindelijk konden ze niet meer komen, MAAR DE CONTACTEN BLEVEN WEL HECHT.

Inmiddels was er ook al een huwelijk gesloten tussen een Bac en Kabumi lid en de contacten zijn nog steeds sterk met de toenmalige leden. 

In Sluiskil hadden we de smaak te pakken en al snel werden er andere groepen gevonden die i.p.v. Kabumi wilde komen optreden. Bijna allemaal hadden ze wel docenten die in de beginjaren met Kabumi naar Sluiskil waren gekomen en nu dus zelf leiding bij een groep waren. Sommige kwamen eenmalig, andere zelfs 9 x. De Krida group kwam van 2002 tot en met 2011 en was onderdeel van een dure kostschool. Omdat ze veel leerlingen hadden kwamen ze ieder jaar weer met een nieuwe groep. De leiding bleef meestal wel hetzelfde. Er werden vele Europese landen bezocht maar de thuisbasis bleef altijd Sluiskil. Daar kwamen ze altijd naartoe, soms aan het begin, soms aan het eind maar vaak tijdens een periode dat er geen festival optredens waren.

Toen begin jaren 2000 de stichting Folkart werd opgericht werd de BAC ook betrokken bij die organisatie. Deze lieten Europese jongere groepen voor een week naar Sluiskil komen om samen een week optreden te verzorgen en samen dansen in te studeren. Dit alles vanuit het Meulengat. Helaas heeft die stichting maar 5 jaar bestaan maar het waren wel 5 mooie jaren.

Helaas is Sas van Gent het Sasse Folklore Festival ook alweer enkele jaren gestopt, net al vele andere Folklore Festivals maar de BAC is met zijn ruim 65 jaar nog steeds actief en spring levend!!!!

Bezoek onze facebook pagina en drop een like.